Monday, June 15, 2009

Onder Toezicht van Lange Jaap rondje Noorderhaaks

Het is een prachtig Pinkster weekend. Volop zon. De wind voorspelling is noordoost 3-4 Bft. We hebben besloten om op 1 juni, tweede Pinksterdag rond Noorderhaaks te gaan varen. Om 10 uur staan we klaar op de plek bij
Nogal Wiedus waar we al vaker hebben klaar gestaan om het ruime sop te kiezen. Toch eerst nog even een vers gezette cappuccino nuttigen. Het blijk moeilijk om de verleiding van de vers gezette bak te weerstaan.
Voor we te water gaan meldt Rob ons aan bij de verkeerscentrale Den Helder.
We koersen op 280 graden op Noorderhaaks aan en worden, op het Schulpengat, door de felle stroming flink verzet. Om optimaal gebruik te maken van het getij varen we tegen de klok in.
De zandplaat is altijd een speelplaats voor veel zeehonden. Zo ook nu. Tegen de waterkant ligt op de noordoost punt een grote groep lui in de zon. Stroming en wind zorgen voor een leuk wasbord effect. We varen ruim om de luierende groep heen maar toch gaan de koppen nieuwsgierig omhoog en even later worden we door speelse ogen van nabij bekeken. Ik kan nog net een aanvaring voorkomen als er één vlak voor de punt van mijn kajak opduikt. Ze blijven een geruime tijd mee zwemmen. Op de noordwest punt komen er lange golven aanrollen die hoog opbouwen en traag breken. Het is geweldig om door het ruig schuimende water te varen.
Na een korte break aan de zuidkant steken we het Schulpengat weer over. Het eerste stuk vooral korte steile golven, later worden ze hoog doordat de wind, die flink is aangetrokken, en de stroming aan elkaar tegengesteld zijn. En dan is Nogal Wiedus daar weer. Cappuccino? Nee, doe maar een ice thea.

No comments: