Tuesday, April 13, 2010

Den Helder - Noorderhaaks

Wind: noord noordoost 4-5 Bft
Onbewolkt.
Temperatuur: 10 graden
Watertemperatuur: 6.4 graden

Na wat mailverkeer is de instapplaats duidelijk en zodoende staan er op zaterdagochtend 10 april 13 deelnemers klaar op Lands End in Den Helder. Nieuwe bureaucratische regeltjes maken het lastig om toestemming te krijgen het terrein van de marine als instapplaats te gebruiken. Een regel die nieuw is geeft aan dat je een groep 1 maand van tevoren moet aanmelden met naam en toenaam. Dat gaat voor ons kajakkers niet werken.
Daar staan we dus op de kop achter het hotel, er had eigenlijk een klein strandje moeten zijn maar dat is door wat voor oorzaak ook, verdwenen. Het niet aanwezig zijn van het zand maakt de instap een stuk lastiger en spannender vooral omdat de noordoosten wind golven op de basaltkeien doet uiteen spatten. Maar snel als we zijn zit iedereen verbazend rap in zijn of haar boot. Van winterstijfheid is duidelijk geen sprake en natuurlijk is er hier en daar een helpende hand. Met een afgaand tij zetten we koers naar de Hors om vervolgens via het molengat naar paal 9 te varen. Het tempo zit er goed in er wordt stevig door gevaren.
Bij de kardinale west boei is aan het kolkende water duidelijk te zien dat hier een bunker ligt die eens ter verdediging van Texel in de duinen gebouwd moet zijn. Het eiland is door de jaren heen flink af gekalfd.
Bij paal 9 gaan we aan land de kajaks worden iets hoger op het strand gebracht om vervolgens uit de wind in de zon de lunch te gebruiken.
Het is super, de heldere lucht de ruisende zee, volop genieten dus.
Tegen de tijd dat we klaar staan om het ruime sop weer te kiezen komt er een auto van Ecomare het strand oprijden. In de laadbak staan 2 kooien met in iedere kooi een zeehond, klaar om na een periode van aansterken, te worden uitgezet. Deze kans laten we ons niet ontgaan en snel worden de fototoestellen uit het ruim opgediept en in de aanslag gehouden. De kooi gaat open en niet erg enthousiast gluren 2 kopjes naar buiten.
Volgens mij willen ze helemaal niet naar het koude water van de zee. Wat is en nu mooier dan dat je bij Ecomare iedere dag je maaltje vis krijgt zonder er wat voor te hoeven doen. Ik zou het wel weten.
Met zachte hand van het begeleidende team weet men de zeehonden er van te overtuigen een keuze voor de vrijheid te maken.
Ook wij maken de keuze voor de zee en zetten koers naar Noorderhaaks. Af en toe is er een klein surfje mogelijk. Met de wind in de rug koersen we in een rap tempo op de zandplaat aan voor nog een korte stop. Het is erg helder dus is het zicht goed. De skyline van Den Helder steekt scherp af tegen de blauwe lucht. Er is geen beschutting en de straffe wind is schraal. Al snel wordt besloten de laatste etappe te gaan varen. Eenmaal weer op het water steken nieuwsgierige koppen uit het zilte nat om onze verrichtingen gade slaan. Af en toe schiet er een donkere schaduw onder je boot door om even verder zijn kop uit het water te steken en je aan te kijken alsof ze willen zeggen “sukkels wij zijn toch lekker sneller”. Jammer genoeg komt het eindpunt alweer in zicht. Ik kan het niet laten om nog even het keerwater achter de boei T1 in te varen. De vloedstroom loopt alweer in een rap tempo. Voor het uitstappen nog even rollen. En dan is het nagenieten van een super mooie dag.
Nico Bruin

2 comments:

Anonymous said...

Dit is een leuk verhaal. Als ik dit zo lees zou ik ook willen gaan kajakken op zee.

JoZee said...

Het was inderdaad een super mooie dag om op zee te varen. Ook ik heb die dag genoten