Sunday, May 4, 2008

Voor Pampus op Pampus

(foto's zijn hier te bekijken)

De opgave lijst blijft steken op 17 deelnemers. We hebben een tocht op stapel staan voor kano vereniging OSSA uit Heerhugowaard. Ik zelf ben ook lid van deze vereniging, en de groep grootwater vaarders wordt door de sterke verhalen, steeds groter. Dus staat er op zondag 27 april een flinke groep deelnemers klaar om te vertrekken naar de vluchthaven van De Nes bij het eiland Marken.
De windverwachting is in de ochtend 3-4 bft zuid –zuidoost na 14.00 uur aantrekkend tot 5 bft zuid -zuidoost. Na een korte breefing gaan we te water en zetten koers 190. Er is redelijk veel scheepvaart verkeer, voor al veel pleziervaart. We houden de groep redelijk bij elkaar om beter gezien te worden. We gebruiken de marifoon voor een goede communicatie en kunnen de voorste tot rust manen als de groep uit elkaar dreigt te vallen. Bij de boei P3 wordt gewacht om als een homogene groep de vaargeul over te steken het ritueel herhaalt zich bij de IJM 19.
Pampus komt snel in zicht, we ronden het eiland aan de oost zijde en landen één voor één op het piepkleine strandje.
Nog voor de laatste boot uit het water is komt een toezichthouder vertellen dat we maar even € 7.25 dienen te betalen later zwakt dit af en moeten alleen degene die daadwerkelijk het oude fort gaan bezoeken dit bedrag voldoen met het beding dat de gene die het fort niet ingaan het gras niet mogen verlaten. Zo liggen we dus met 5 man in de zon op Pampus, we hadden het fort al eens eerder bezichtigd.
De groep treft blijkbaar een enthousiaste gids wat pas na 14.00 uur kunnen we aanstalten maken voor de terugtocht. De wind is inderdaad toegenomen er is nu een enkele witte schuimkop op het water te zien. Soepel worden we gelanceerd en koersen we nu 10 graden.
Ook nu wordt er gewacht bij de vaargeul eerst bij de IJM 22 en later bij de P4. Dan komt er een oproep via kanaal 15 van de marifoon. Een kort maar krachtig “straks in veilig water oefening platvis”. We weten genoeg. In het zicht van De Nes wisselen de marifoon bezitters een blik van verstandhouding uit. Één voor één gaan we om. Een beetje paniek in de groep maar al snel word er tot actie over gegaan en in een rap tempo zitten we weer in de boot. De meeste hebben de koud water vrees nu over boord gezet en er wordt volop gerold, niet te lang het water is met 14 graden best nog fris. Op de kant is het snel droge kleren aantrekken de boten opladen en dan een afsluitend praatje. De totale afstand die we gevaren hebben is 16.9 km. De reddingen hebben nogal wat tijd opgeslokt dus laten we het beloofde biertje voor wat het is en keren huiswaarts.

No comments: