Friday, August 26, 2011

Strand toneel

Zondag 14 augustus.
Hoogwater Hoek Van Holland 16.26 uur.
Zon 18 tot 20 graden.
Wind west zuidwest 3-4 Bft.
Afstand 11 Nm.

We varen zelden langs de kust omdat dit saai zou zijn, echter niets is minder waar. Dat blijk ook deze zondag als we met 7 personen om 11.00 uur klaar staan op de parkeerplaats in Hargen aan Zee. Het water is op een kleine branding na rustig. Soepel varen we door de branding richting Egmond aan Zee. Tot aan de Kerf hebben we te maken met strekdammen en varen we iets verder uit de kust. Na De Kerf kruipen we dichter op het strand om in de brekende golven te spelen en de steunen te oefenen. De Kerf is een niet onbetwist fenomeen op zich. Er is in het verleden nogal wat weerstand geweest om de stoere duinenrij de doorbreken om zo de zee met een storm en springvloed het water diep in de duinen te laten brengen hierdoor moet er een milieu ontstaan waar in bepaalde planten goed kunnen gedijen. Een enkele keer weet een golf je te verrassen het blijft oppassen geblazen. Op een goed moment weet een golf Henk te pakken, hij gaat om en moet uit zijn boot. Zo dicht onder de kust gaan we niet over tot een redding dus moet er naar de kust gezwommen worden. Bart vaart door de branding en gaat Henk ophalen. De kustlijn zorgt steeds voor een ander beeld. De zon werpt een licht die het zand het strand en de branding steeds van kleur doet veranderen. Het is een schouwspel dat nooit doet vervelen. We zijn weer compleet en varen rustig verder. Het prachtige weer heeft veel mensen geactiveerd die nu het strand bevolken. Een paar paviljoens en strandhuisjes markeren Bergen aan Zee.
Het is iets harde gaan waaien en de golven worden nu echt leuk om in de spelen, af en toe een lange surf richting kust om vervolgens met wat krachtsinspanning terug het ruime sop te kiezen.
Tussen de catamarans door zoeken we het strand van Egmond op voor de lunch. Op het strand krijgen we ruim aandacht van dagjesmensen een vervelende wespen die er voor zorgen dat je bij iedere hap die je neemt je moet uitkijken dat je niet zo’n steekbeest naar binnen lepelt.
Rond 14.30 uur varen we terug. Opnieuw zoeken we de golven op af en toe wordt een surf gevolgd door een bongo.
Tegen het eind volgen er de onvermijdelijke reddingen rollen en andere capriolen die er voor moeten zorgen dat je vaardigheden op peil blijven.
Het strand bij Hargen aan Zee is behoorlijk druk geworden er zijn zelf een aantal zwemmers. Bart gaat als eerste aan land om er voor te zorgen dat de rest zonder een aanvaring met een zwemmer te krijgen kan landen.
En natuurlijk is er aan het eind een biertje met een bittergarnituur in het paviljoen bij de strand opgang. Niet goed voor de lijn maar wel lekker
Strand toneel

2 comments:

Anonymous said...

Ja, was een leuk tochtje. Lekker relaxed genieten. Mooi filmpje ook!

Bart.

JoZee said...

ik heb die dag super genoten!

JoZee