Tuesday, April 10, 2012

Huisduinen – Oudeschild

Op donderdag 5 april zit een groep van 7 enthousiaste grootwatervaarders een tocht te plannen voor de tweede paasdag. Het getij is goed en een tocht van Huisduinen naar Oudeschild behoort tot de mogelijkheden. Het is springvloed en met een zuidwesten wind van 4-5 Bft kan het een leuk tochtje worden.
Echter zijn de windverwachtingen erg onzeker en wordt er ook een planning gemaakt om naar Het Kuitje te varen. En als laatste optie komt de mogelijkheid om naar het IJsselmeer te gaan en van Medemblik naar Buurtjes Haven te varen.
We wachten het marifoon weerbericht van zondag 20.00 uur af om een definitieve beslissing te nemen wat er gevaren gaat worden.

Zondag avond is het al snel duidelijk dat er niet zout gevaren gaat worden.

Verwachting van 08:00 tot 20:00 uur:
Vlissingen Hoek van Holland IJmuiden
zuidwest 4-5, toenemend 5-6, mogelijk 7,periode met regen, zicht goed, in neerslag matig
Zierikzee IJsselmeer Marken
zuidwest 4-5 toenemend 5-6,periode met regen, zicht goed, in neerslag matig

Texel Rottum Delfzijl Harlingen
zuidwest 4-5, toenemend 5-6,periode met regen, zicht goed, in neerslag matig

En zo staan er dus maandagochtend om 10.45 uur 6 mensen gereed om het water op te gaan.
Het is nog redelijk rustig en het regent niet. Eenmaal de haven uit staan er toch leuke golven, helaas te laag om er lekker op te kunnen surfen maar toch een mooie seizoen opening. Na anderhalf uur lekker peddelen landen we op het strandje van Buurtjes Haven en in de luwte is het goed toeven om de lunch te nuttigen.


De wind trekt iets aan maar we varen meer onder de kust de golven zijn nu iets lager dan de heenreis. De marifoon geeft regelmatig meldingen door IJsseleer 6 Bft, Texel 7 Bft. We hebben de juiste keuze gemaakt.
Opeens gaat er iemand om en nog geen tel later een tweede. Reddingen worden snel en met duidelijke aanwijzingen uitgevoerd. Was dit nu opzet?
In de voorhaven aangekomen wordt er weer gerold en gesculd .
De tuimelaars blijken opeens heel goed te kunnen eskimoteren. Je vraagt je toch af?
De evaluatie vindt plaats in een gezellig kroegje met een warme kachel in Medemblik en zoals het hoort worden de verhalen gaande weg sterker en sterker.

No comments: