Sunday, May 6, 2012

Spelen in de golven

Zondag 6 mei. Marifoon weerbericht: bewolkt 10 graden. Wind Noordoost 5 Bft . Laagwater Den Helder 14.56 uur. Om 08.00 uur staan we klaar voor vertrek bij Kanowaard. J. D. B. en ik staan te schrapen om weg te gaan. Het plan is om van Huisduinen naar de Noorderhaaks te varen om dan via de Noordoost hoek het mollengat over te steken en naar de hors te varen. Om niet te veel stroom tegen te krijgen moeten we vroeg vertrekken. Iets over 09.00 uur zitten we op het water en steken we van wal. R. Zou ons aanmelden bij de V.C. maar komt er op het water achter dat ze dat even vergeten is. Soepel balancerend in de golven doet ze als nog verslag aan de V.C. van onze bedoelingen. Goede vaart over en sluiten. Met een koers van 300 graden steken we de Breeweid over om bij de S 12 uit te komen vanaf daar gaat het noordwaarts. In het keerwater van de Razende Bol maken we flink vaart en al snel komen de schuimkoppen van de clapotis aan de Noordoost hoek zicht. Hier gaat het om. De staande golven ontstaan door dat hier op de noordoosthoek de stroming van het Molengat het Marsdiep en de Breeweid bij elkaar komen.

De opspattende golven boezemen ontzag in. Toch zijn de golven relatief onschuldig, het zijn geen brekers en ze rollen niet om maar het is een aparte ervaring als je boot op een goed moment wordt opgetild en je ruim over de golven en de andere spelers heen kunt kijken. Het volgende ogenblik kijk je tegen een muur van water aan en is er ook niets anders te zien dan water. Het is de kunst om je evenwicht te bewaren en er voor te zorgen dat als je wordt opgetild je peddel contact houdt met het water zodat je geen lucht gaat scheppen en je steun kwijt bent. Na 20 minuten wordt het iets rustiger, en kunnen we weer een beetje op adem komen. We plannen de koffiestop op De Hors in plaats van Lands End het is goed om de spieren even rust te gunnen.
Het is best koud in de straffe wind dus besluit J. een beachshelter op te zetten. Op de openruimte met een windje van 5 Bft blijkt dit nog een hele kunst te zijn. Het wild flapperende doek laat zich met moeite temmen maar als B. zich opwerpt als anker te fungeren is de strijd snel beslecht en kunnen de kopjes koffie en de broodjes in de luwte genuttigd worden. Mooie liedjes duren niet lang. De shelter laat zich verbluffend snel inpakken en kort daarop dobberen we alweer in de golven. Met een koers van 150 graden schuiven we tussen de T 12 en de S 14 door. Met een flinke schuimsnor voor zijn boeg lijkt de laatste boei erg snel te varen. Zo ruig als het was zo rustig wordt het nu na de kentering als de stroom en de wind uit dezelfde richting komen. Ik kan het niet laten om nog even achter de S 11 in het keerwater te kruipen en de majestueuze ton even met de punt van mijn boot te raken, het is bijna een aai als dank voor een prachtige tocht.

No comments: