Sunday, March 30, 2008

Grevelingen, rondje Hompelvoet

(bekijk hier de foto's)

Vrijdagavond luisterend naar de windverwachting was de vraag of het nou wel of niet door ging. Een tocht op bij Stellendam was de bedoeling. De wind was 6-7 bft voor zaterdag en dat zou ietsje afnemen naar 5-6. De organisators van deze toch hadden een oplossing gevonden door in ieder geval de beginners af te bellen en de gevorderden naar Stellendam te laten komen. Bart, Rob, Nico en ik reden 's morgens om 07:30 weg van onze loods op weg naar Zeeland met toch wel een beetje spanning in het lijf. Eenmaal in de haven van Stellendam werd overlegd met ons allen. De wind was ondertussen een dikke 6 en zou 5-6 worden later op de dag.

Na enig overleg hebben we besloten om naar het Grevelingenmeer te gaan. Daar hadden we iets meer luwte en minder hoge golven was het idee. We starten vanaf de Kabbelaarsbank bij een mooie instap, de wind gierend om onze oren. Voor de wind, al surfend in vreemde stevige golven naar de archipel. Met een uur varen waren we op de eerste pauzeplek, heerlijk in de zon aan het eten. Schuurplekken aan de boot zijn nagenoeg niet te vermijden met al die kiezelstenen in het water.

Dan om de Hompelvoet heen, een driehoekig eiland. Het eerste gedeelte ging vrij goed, wel veel bijsturen en trimmen want de zijwind deed flink zijn best. Maar toen we eenmaal tegen de wind ingingen werd het zwaar. Zo'n 5 tot 6 kilometer tegen een straffe windkracht 6 inbeuken eist veel uithoudingsvermogen. We hebben ongeveer twee uur gedaan over dat stukje, erg afzien. En natuurlijk steeds nat worden van de golven die over de boeg heen rollen en klappen. Gelukkig kregen we nog een korte pauze in een haventje vlak voor het einde. Ook al waren we er bijna, die pauze was echt wel nodig.

Om 16:00 waren we weer bij de startplek, uiteraard nog even eskimoteren in de woelige golven, heerlijk. De watertemperatuur lag rond de 8 á 9 graden, het wordt weer wat warmer gelukkig.



Grotere kaart weergeven

2 comments:

Anonymous said...

Volgens mij was de tweede pauze op dat kleine eilandje iets eerder.

Geweldige tocht maar wel stuk.

Ruud Legdeur said...

Zou kunnen ja, ter plekke vond ik het ook al lastig precies in te schatten waar we waren.