Monday, August 25, 2008

Zout wordt zoet

08:05, ik had mijn spullen gepakt voor een tocht van Kornwerderzand naar Harlingen om dat samen met Rob te varen. Eerst maar even de marifoon uitluisteren. De windverwachting zw 4-5 later 5-6 maar wel al een stormwaarschuwing van kracht 6 bij Harlingen. Tja, dat zou toch wel zwaar worden als we terug tegen de wind in zouden moeten harken (vakjargon:-).

Na overleg met Rob hebben we besloten het Markermeer op te gaan en een tocht te varen vanaf Schellinkhout. Zoutwater verruilden we voor zoetwater. We kwamen daar aan en het barste er van de kitesurfers, een gezellige boel. Tja, die gasten komen pas bij windkracht 5-6 uit hun bed. Maar ja, de wind voelde helemaal niet zo als 6, want ze hadden zelfs op het IJsselmeer en Markermeer een waarschuwing 6. Na meten bleek het halverwege de 4 te zitten, heel apart.

Rob was tochtleider vandaag en had, ondanks dat we maar met z'n tweeën waren, een uitgebreide briefing gehouden. Er zouden geen koersen gevaren worden, we zien wel. De groep moet bij elkaar blijven en bij een redding niet passief zijn. Dus wij gewoon het water in en ons laten leiden door de boot en wind.

Een kleine 1,5 uur peddelen tegen de wind in (werd af en toe 5) bracht ons bij de vluchthaven van Schardam. Daar zaten we op een enorme bank op de kop van de haven ons af te vragen waar ze toch die windkracht 6 vandaan hadden want nog steeds was er een waarschuwing. Na het eten brachten de boten ons richting Hoorn. Heel af en toe trok de wind aan tot 5 en dat had leuke golven tot gevolg. De Hoornse Hop is best wel interessant water, een aanrader.

In Hoorn aangekomen was het al lekker druk met toeristen en boten. In de haven konden we uitstappen en een portie kibbeling eten. Met volle buik en vol gas peddelden we terug naar Schellinkhout uiteraard met onderweg de nodige Head Dips en eskimorollen. Bij het surfstrandje waren ongeveer 50 surfers bezig dus was het een beetje slalommen om aan de kant te komen.

1 comment:

Anonymous said...

Sinds wanneer eet u vis Meneer Legdeur